Nova empenta a ProgramariBIT …

Ara que vivim en un moment de crisis i penúries econòmiques és quan l’enginy i els canvis de mentalitat ens poden ajudar més. Dins d’aquest entorn presentam el nou ProgramariBIT.

El projecte va néixer en el 2008 dins del marc del Plan Avanza amb l’objectiu de promocionar l’opensource dins de les pimes. Aprofitant aquest bagatge ara s’ha volgut donar una passa més i difondre nous continguts i noves funcionalitats a altres col·lectius i des d’una perceptiva diferent. Es vol apostar per donar solucions opensource als usuaris domèstics, als nous emprenedors i a les empreses que vulguin estalviar recursos.

La nova versió de ProgramariBIT vol fer arribar l’experiència i coneixements de l’àrea de Sistemes mitjançant un nou catàleg d’aplicacions lliures. No es tracta de donar un llistat de solucions si no d’anar més enllà i difondre les solucions utilitzades i que han donat bon resultat. En definitiva, respondre a les preguntes “Com puc fer-ho en codi lliure ?” i “Quina aplicació puc utilitzar ? “ Continua llegint ‘Nova empenta a ProgramariBIT …’

Share

El 40% dels usuaris no actualitza regularment el seu software

Durant aquesta setmana hem pogut llegir a varis mitjans i revistes tecnològiques referències als resultats de l’estudi de Skype sobre els hàbits de la gent quan a les actualitzacions del SW. Dins del marc de la “International Technology Upgrade Week”,   empreses com Skype, Norton i TomTom promocionen i intenten animar als consumidors a descarragar-se habitualment les actualitzacions dels programaris, tant als ordenadors com en els smartphones, tablets o qualsevol altre element electrònic (GPS, MP4, …). L’objectiu és adreçar-se directament als usuaris per concienciar i educar-los per a que tenguin el seu software actualitzat (‘up to date’), evitant així molts de problemes, principalment de seguretat, especialment quan la majoria d’actualitzacions (‘updates’) són gratuïtes.

Continua llegint ‘El 40% dels usuaris no actualitza regularment el seu software’

Share

Pràctiques de Sistemes per a persones en atur.

Aquestes setmanes estem realitzant formació a alumnes en pràctiques a Sistemes.

Concretament s’estan impartint diferents mòduls in situde pràctiques professionals no laborals amb una durada de 100 hores pels alumnes del programa formatiu corresponent a l’especialitat “Programador de Sistemas“.

Aquesta  formació està adreçada prioritàriament a treballadores i treballadors desocupats i s’ha realitzat conjuntament amb el centre Fòrum de Formació i Edicions de les Illes Balears SLU. El centre ha donat la part teòrica del curs i a l’iBit podran desenvolupar les pràctiques.

Aquestes pràctiques s’han dividit per apartats per a que l’alumne pugui tocar els principals punts sobre la matèria. La primera s’ha orientat a que els alumnes coneguin i treballin damunt plataformes de servidors virtuals. La segona s’ha dedicat més a la configuració dels sistemes operatius, Windows, Ubuntu i CentOS. Concretament es fa esment tant a l’entorn de treball a nivell de servidors com a la gestió del parc d’ordinadors de l’empresa. Eines per a monitoritzar i dimensionar el seu rendiment i dur un inventari. El darrer mòdul de les practiques s’ha dedicat al desenvolupament de scripts per línia de comanda. Dins aquest apartat està previst tractar la programació per a fer els backups dels sistemes, l’arrancada i aturada d’aplicacions, la rotació de fitxers de bitàcora …

Esperem que aquestes pràctiques siguin de profit pels alumnes i puguin ampliar els seus coneixements damunt la informàtica de Sistemes.

Share

Estalvi en Telecomunicacions.

Aquests darrers mesos hem està treballant en diverses mesures per a reduir les nostres despeses en telecomunicacions, però a la vegada mantenint una mínima qualitat de servei.

La principal acció realitzada en aquest sentit ha sigut el canvi d’accés a internet pel que fa als serveis, projectes i webs publicats a internet.

Ara, l’accés a la nostra xarxa pública es fa des de la xarxa del Govern. Aquesta acció ens ha permès reduir de forma important les nostres despeses de telecomunicacions al no necessitar d’un proveïdor d’intenet. Aquest canvi s’ha pogut fer gràcies a la DGIDT que ens proporciona l’accés i ens ha ajudat en tot moment en la seva configuració.

El canvi en l’accés ha vingut acompanyat d’un augment de l’ampla de banda, el que suposa un benefici pels projectes i serveis allotjats. Ara, accedir a les webs, a les aplicacions, al correu electrònic, a l’oficina virtual i als demés serveis serà més ràpid.

En definitiva una mesura d’estalvi que ha propiciat a la vegada una millora en el sistema d’informació de l’iBit.

 

Share

Experiències amb els webmails

El correu electrònic avui en dia és una eina de treball vital per a la majoria de les persones. A més hem d’afegir el fet de la facilitat d’accés a Internet des de qualsevol lloc gràcies a l’abaratiment de les comunicacions i a l’auge de les aplicacions i prestacions per a mòbils, la qual cosa provoca que ja pràcticament tots els treballadors tenguin la necessitat d’accedir al correu, ja sigui de forma habitual, o tan sols puntual.
logo webmailAquesta situació ens obliga per tant als administradors del SI a millorar els serveis que oferim, i al mateix temps adaptar-los a les necessitats i condicions d’accés personalitzades. Cada persona és un món amb les seves particularitats. Es pot accedir des de diferents mòbils (de diferent generació, pantalla, teclat, …), tablets, ordenadors portàtils, ordenadors fixos, …; les connexions poden ser lentes, ràpides, de quota fixa o de pagament per transferència consumida, des de Wifis privades o públiques, des de LAN, … Per tant, cada moment necessita un accés diferent al correu. De la comoditat del client gestor de correu del PC de l’oficina a l’accés puntual, però sempre pot ser amb la necessitat de poder accedir a correus vists des d’altres ubicacions.

Continua llegint ‘Experiències amb els webmails’

Share

Sistemes i l’ajuda a projectes

Hem parlat un parell de vegades sobre la importància que té aplicar el coneixement i de com sistemes intenta fer-ho als projectes dels diferents departaments que ens demanen ajuda. Aquest coneixement, aquest know how, és fruit de l’experiència assolida en projectes o feines dins el mateix departament de sistemes, oficina virtual, blog, backups, màquines virtuals, configuracions de servidors, firewalls i un llarg etcètera que ens fan assolir aquest mencionat coneixement i experiència, necessaris per a poder donar una mà quant sigui requerit.

En què sol consistir aquesta ajuda? Doncs pot ser des de modificar un apartat concret de la web del projecte, afegir una funcionalitat o ajudar-los amb problemes de configuracions, entre altres. Es pot trobar un llistat dels projectes als quals sistemes dóna suport a OpenTIC. Un darrer projecte que ha sol·licitat la nostra ajuda és el Dr. Tic, un servei d’assessorament tecnològic per a empreses que volen obtenir una visió general del grau d’ús de les TIC al seu negoci.

Continua llegint ‘Sistemes i l’ajuda a projectes’

Share

Redefinint la nostra arquitectura del SI

arquitectura SIJa fa temps que explicàrem la nostra tasca de definir l’arquitectura del SI de l’iBit i, en aquell temps, ja introduírem el tema econòmic dins de la seva definició. Durant aquestes darreres setmanes estam redefinint tot aquest sistema per tal d’adaptar-nos a l’actual situació econòmica d’austeritat, on la reducció de costs i d’inversions és obligatòria.

Així, la nostra prioritat actual és la de reduir costs mitjançant un conjunt de tasques paral·leles, sempre mantenint els serveis en qualitat i funcionament, entre les que destaquen:

Share

Sistemes participa en els cursos de la XarxaBit

Dins del marc del projecte XarxaBit s’han realitzat 16 cursos d’alfabetització digital. Aquests han servit per a què les persones que els han realitzats hagin après com utilitzar el correu electrònic, com navegar per internet, o com organitzar un viatge en línia, per exemple.

Des del departament de Sistemes hem col·laborat amb aquests cursos realitzant la documentació i realitzant un curs presencial de Maquetació Web (separat en dos mòduls, un d’HTML i un segon de CSS). En ell s’expliquen les nocions bàsiques per poder començar a entendre com es crea una pàgina web i com donar una estructura i format.

També per donar suport al projecte hem realitzat un curs presencial de l’eina ofimàtica de codi lliure OpenOffice. En aquest es va fer una introducció de tres dels programaris més usats d’OpenOffice: el Writer, el Calc i l’Impress.

A més, potenciant la idea de fomentar la formació en xarxa, tota la documentació es troba disponible a través de la plataforma de formació de la XarxaBit. Els únics requisits per accedir a aquesta formació és ser un usuari registrat de la XarxaBit, un simple tràmit que es pot realitzar a qualsevol PuntBit.

Share

Seguretat OpenSource “tot en un”.

Firewall

Darrerament hem estat treballant en la posta en marxa d’un sistema de contingències de seguretat. L’objectiu és dotar a l’iBit d’una infraestructura que ens permeti mantenir els serveis i la seguretat dels sistemes en el cas de fallida dels actuals elements de protecció de que disposam.

Amb el temps per a les petites i mitjanes empreses estan sorgint diferents solucions de seguretat “tot en un” basades en opensource i que disposen de suport professional. Aquestes es basen principalment en el sistema operatiu Linux i integren en una consola de gestió eines de seguretat i aplicacions corporatives per a les empreses. En alguns casos es col·loquen en plataformes hardwares dedicades, i d’altres es podem muntar damunt servidors genèrics.

 Entre les solucions avaluades n’hi ha dues que ens han cridat l’atenció. La primera és ClearOS, que amb més de 100.000 instal·lacions enregistrades a tot el món es demostra la seva trajectòria i fiabilitat. ClearOS és un sistema operatiu complet basat en CentOS que integra diferents solucions que es poden gestionar des d’una consola web. Entre les eines que trobam hi ha un gateway-firewall, amb capacitat de NAT, DMZ, multiWan, vpn, ipsec… Igualment disposa d’antimalware, antivirus, antipishing, antispyware, antispam, gestió de l’ampla de banda, prevenció i detecció d’intrusismes, filtrat de continguts, web proxy, control d’accés, ldap, dns, dhcp, servidor web, servidor d’email, … La instal·lació i configuració és força senzilla i es pot treballar amb màquines virtuals sense cap problema. Destacar que una vegada instal.lat es pot enregistrar de forma gratuïta a ClearOS.

Continua llegint ‘Seguretat OpenSource “tot en un”.’

Share

El phpList com a eina per al nostre Butlletí l’iBit al dia

Recentment des de l’iBit ens hem trobat amb la necessitat de crear un butlletí de notícies (o newsletter) per tal de difondre tota la informació cap als nostres contactes. Així, amb un simple correu informam dels nostres principals actes, notícies, informacions, … de forma senzilla i còmode per l’usuari, el qual es pot apuntar o modificar les seves dades personalment des del següent enllaç. L’anterior sistema necessitava de canvis i innovacions, i per tant era necessari cercar noves eines. A partir de les necessitats i requeriments detectats, i avaluant les diferents possibilitats, ens acabàrem per decidir per l’aplicació phpList.

 

Continua llegint ‘El phpList com a eina per al nostre Butlletí l’iBit al dia’

Share