Gràcies.

Tot té un principi i un final. Ara toca tancar quatre anys intensos i emocionants: ha estat un plaer i un honor poder dirigir l’iBit des de 2007. La primera paraula que se m’ocorr és gràcies. Gràcies a la Junta de Patrons que confià en mi, als treballadors i treballadores de l’iBit per la seva excel·lència i a les persones que directa o indirectament han col·laborat amb noltros per la seva generositat.

Jo me’n vaig però queda la feina feta, els departaments: Gestió i Suport a l’R+D+i, Sistemes, Salut, Administració Digital, Cibersocietat i Turisme. No, no hem fet una memòria d’autobombo. L’iBit és transparent, basta clickar ibit.org o seguir @ibitorg per saber el que s’hi cou; a l’iBit el coneixement es comparteix cap a dins amb l’Oficina Virtual i cap a fora amb aquest blog. 

Sí, tenc la sensació de què la feina no està acabada, de què queden coses per fer però no me preocupa. No me preocupa perquè queden els millors: el personal de l’iBit, qualificat i competent per continuar la tasca. Jo m’en vaig però queda aquest blog, experiència única de gestió transparent i conversa amb la ciutadania. Queda la televisió de l’iBit, queda l’OBSI, turisLAB, XarxaBit, el Centre de Competències d’Integració, el HiLab, l’OTAE, OpenTIC i molts més projectes que encara són dins la cuina, a punt de servir…

Bé, per dir adéu tampoc cal donar-li moltes voltes. No citaré els projectes dels que estic més orgullós perquè no acabaríem mai. Gairebé tots, de tots hem après alguna cosa. El que si vull fer és demanar disculpes per si alguna acció o omisió meva ha pogut molestar a algú, no era la meva intenció. I…, res més, en un món 2.0 basta donar una url, la d’aquest blog, i que la gent clicki on més li cridi l’atenció.

Moltes gràcies, de veritat i, si voleu, la convesa continua aquí.

Share

Internet està canviant les coses

Normalment parlam aquí de coses que feim a l’iBit. Avui farem una excepció: #candidatospalma. No, no parlarem de política, tampoc d’una iniciativa empresarial. Vull parlar de com un particular, amb l’ajut del seu blog i les xarxes socials es capaç d’asseure als candidats dels principals partits a l’alcaldia de Palma.

Si tens interès en l’esdeveniment concret el TL de Twitter te donarà el pols. Jo ja he complert l’objectiu del post d’avui: cridar-te l’atenció sobre aquest fet: les coses JA estan canviant. Per a que Balears avanci cap a la Societat de la Informació i el Coneixement no basten les actuacions de les diferents administracions, manca una societat civil, una ciutadania, unes empreses, unes entitats compromeses en la tasca. El d’avui només és un exemple…

Share

Metaversos capital Eivissa

 

Los mundos virtuales toman la realidad“. M’agrada aquest titular d’rtve. Això ha passat a Eivissa, aquesta setmana: Congrés de Metaversos organitzat per Explor3D, associació de la que iBit forma part; seguim amb la política de descentralitzar esdeveniments; som una fundació de les Illes Balears…

El congrés ja l’anticipava aqui mateix Miquel Lluís Mestre. La crònica la tens aquí. Què hi puc afegir jo? Idò que crec que és una realitat consolidada amb molt de futur. Mans a l’obra? D’entrada noltros hi vam presentar Play 4 Health.

Share

Què és la Societat del Coneixement?

La Societat del Coneixement és que el senyor del bar sàpiga quans de bocatas ven cada dia i a quines hores, que l’Ajuntament conegui quans cotxes passen per un carrer i en quins moments del dia o, simplement, poder accedir a una dada, un llibre, una pel·lícula o una música a la distància d’un click.

Ho podem vestir de business intelligence o de knowledge management però és, simplement -quasi res- convertir la informació en coneixement.

Per això és important que les dades estiguin a l’abast, pero cal organitzar-les, fer-les útils, ser capaços de treure’n conclussions operatives.

Està clar que aquest no és un post amb pretensions epistemològiques, vol ser, només una reflexió pràctica: cal treballar per a que la informació esdevengui coneixement. A l’iBit ho feim.

Share

680.200 euros més per a la Societat de la Informació

Divendres passat el Consell de Govern aprovà encarregar a l’iBit actuacions per avançar cap a la Societat de la Informació:
1.- Oficina Tècnica d’Administració Electrònica (OTAE): interoperabilitat entre les diferents administracions, documentació i formació per a les administracions, transferència de coneixement…
2.- Xarxa de Telecentres de les Illes Balears (XARXABIT): manteniment, coordinació i gestió de la xarxa de telecentres de les Illes Balears.
3.- Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI): mesurar el grau de desenvolupament de la societat de la informació, mitjançant la selecció d’indicadors i la difusió de la informació sobre el grau d’implantació de les TIC a les Illes Balears.
4.- Laboratori de Projectes Sociotecnològics i Digitals (SODILAB): es planteja com un lloc d’incubació i experimentació amb la participació dels col•lectius socials i el teixit empresarial destinatari de les accions.

Amb aquestes actuacions es consolida el compromís del Govern per avançar cap a la Societat de la Informació i el paper de la fundació iBit com eina per aconseguir-ho.

Share

Fira de la Ciència

Aquests dies s’ha celebrat a Eivissa la Fira de la Ciència. Molt ha plogut de 2002 ençà, i la Fira s’ha consolidat. L’iBit, com sempre, hi ha participat. Crec que la Fira va ser, i és, una bona iniciativa: posar la ciència davant el nas. Aquesta és una de les primeres passes per a la cultura innovadora i trencadora, pot ser, de l’absurda divisió de ciències i lletres que alguns vam patir i a la qual vam sucumbir.

La nostra participació fou amb Explor3D, un tast del congrés de Metaversos de final de mes, també a Eivissa.

Share

La velocitat de la innovació

Font: Viquipèdia.

El primer sistema de código de barras fue patentado el 7 de octubre de 1952 por los norteamericanos Norman Woodland y Bernard Silver. Aunque el principio era el mismo, su aspecto no: en lugar de las familiares barras, Woodland y Silver pensaron en círculos concéntricos. El primer uso oficial de un código de barras en un comercio se dio en 1974, en un establecimiento de Troy, Ohio. (*)

Crec que no cal comentar el text: evoluciona el concepte i l’adopció és lenta. Norma o excepció?

(*) Gómez, J. (2010) “Matemáticos, espías y piratas informáticos”. RBA, Barcelona. Pàg. 92.

Share

Mariano Sacristán, in memoriam.

En septiembre de 2007 turisTEC todavía se llamaba AEI.

Me cuesta escribir este post, Mariano. Estos dias han pasado por mi mente cantidad de recuerdos, flashes de una película a cámara rápida. Es difícil articular palabras coherentes, sólo una sale del corazón: GRACIAS.

Gracias Mariano por tu esfuerzo, por tu dedicación, por tu ilusión contagiosa. La última vez que hablamos subiste a traernos el convenio del turisLAB, ese proyecto común que ya es una realidad. Hemos hecho muchas cosas juntos turisTEC e iBit, iBit y turisTEC y siempre ha sido un placer trabajar contigo. La constitución de turisTEC, la primera misión internacional a Chile, factura electrónica, CAVAL, proyectos competitivos

Me cuesta aceptar que ya no volveremos a encontrarnos subiendo o bajando las escaleras del edificio que compartimos iBit y Sistemas de Gestión. Tu siempre con una sonrisa, con una palabra amable. Mariano, cuando cuente el chiste del piano (*), aquel que tu contabas cuando las reuniones se liaban, recordaré tu actitud siempre positiva para encontrar puntos en común, como hiciste con Avanthotel abriendo un camino de diálogo fructífero entre iBit i turisTEC. Te echaré, te echaremos, de menos. Seguro.

Gracias, Mariano.

(*) – Qué difícil es sacar este piano!.
- Ah, pero no lo estábamos metiendo?
Share

Les TIC en el sector primari

Aquesta setmana hem presentat GestOli i la setmana que ve presentarem Aforavila, dues eines per al sector primari. Són projectes innovadors que cerquen la inclusió digital de persones i empreses; de consumidors i de treballadors, d’Administració i d’empreses.

L’objectiu principal de l’iBit és accelerar la Societat de la Informació a les Illes Balears. Això vol dir tecnologia però, sobre tot, inclusió digital. De res serveix tenir la millor tecnologia si no la feim servir. El repte, no sempre fàcil, és canviar el xip; canviar la manera de fer feina, inclús de pensar. Aquesta és, possiblement, la major bretxa digital: tenir la tecnologia davant el nas i no decidir-se a fer-la servir. Activar el mecanisme d’implicació de persones i organitzacions en la societat digital forma part de la nostra agenda de treball transversal en tots els nostres projectes.

GestOli i Aforavila són dos exemples de què és possible disminuir bretxes, integrar les TIC en els processos de gestió de les empreses i de l’Administració i vendre per Internet. En el sector primari.

Share

iBitàcoles

“El dia a dia mos menja” és una frase habitual a moltes organitzacions. A l’iBit també. Intentam que no sigui així però… Les iBitàcoles, gestionades per l’OBSI, volen ser una aturada per a la reflexió, un moment per pensar. Podríem dir allò de “no estan todas las que son pero sí son todas las que estan”; és a dir, és un procés que tot just acaba de començar, amb vuit llibres publicats i dos més a punt de presentar-se però molts més en el tinter…

Continua llegint ‘iBitàcoles’

Share