turisLAB, resum 2010, reptes 2011

Amb l’entrada del nou any és moment de fer balanç del que ha estat l’activitat de turisLAB en el 2010, i plantejar els nous reptes per l’any entrant. Seguint el recorregut dels posts més destacats que hem anat publicant en aquest blog en els darrers sis mesos:

 • S’ha consolidat CAVAL com a projecte clau per avançar en la interoperabilitat entre les solucions del cluster turisTEC, lo que és bàsic per augmentar la competitivitat del producte TIC-turisme Balear en implantacions locals i en les de fora de Balears. D’aquí podem destacar els subprojectes de matrícula turística, dedicat a la creació d’un identificador únic de recurs turístic (codi telemàtic); les especificacions tècniques de web services per la interoperabilitat de la cadena de valor; el CAVAL validator, com a sistema d’homol.logació d’empreses CAVAL-compliant; i FDDM (Flight Delay Data Monitoring) com a sistema de monitorització de retrassos en transport aeri.

 • Projectes de concurrència competitiva Avanza I+D: turisLAB està involucrat en dos, AL4Tour, sobre extracció mitjançant tècniques de crawling semàntic de dades sobre reputació on-line en el sector hoteler i posterior anàlisi; i MashupTV, sobre la creació de canals interactius turístics de TV digital sobre IP.
 • Plan Avanza: Per una banda tenim el projecte e-factura, sobre la creació d’extensions del format Facturae per turisme, i el portal de solucions de codi obert de turisLAB.
 • Finalment, podem destacar la posada en marxa del portal predictive models, com a resultat del projecte Eureka Beauty; i FotoID, sobre identificació d’individus d’espècies animals en espais d’interés turístic.

En el 2011 tenim el repte de continuar consolidant turisLAB com a centre R+D+i en TIC-turisme de referència pel cluster turisTEC; i més concretament:

 • Evolucionar CAVAL definint més especificacions, especialment per a la integració de canals de distribució hotelera (channel manager), lo que segons turisTEC serà peça clau pel projecte de la Plataforma Logística de Distribució Turística (PLDT);
 • Finalitzar els projectes competitius en curs, AL4Tour i MashupTV;
 • Començar FotoID2;
 • Dirigir les noves propostes d’OpenProfile i Optimus (yield management) a nous programes de finançament.
 • Per acabar, tenim en marxa la creació d’un sistema de transferència basat en la impartició de càpsules formatives amb els resultats dels projectes turisLAB.

Feliç 2011.

Share

5 comments to turisLAB, resum 2010, reptes 2011

 • avatar Toni Roig

  Crec que el més important de turisLAB és que és un projecte conjunt d’iBit i turisTEC, un projecte de cooperació i col·laboració publico-privada. Les coses se fan amb el sector i per al sector. I turisLAB contribueix a la vertabració de turisTEC alhora que dóna sentit i funcionalitat a la feina de l’iBit en TIC turisme.

 • [...] This post was mentioned on Twitter by Illes Balears. Illes Balears said: turisLAB, resum 2010, reptes 2011 « L'iBit en primera persona http://fb.me/QSUN6Z5j [...]

 • avatar Pau Carré

  Penso que seria interessant fer una aplicació web amb Google Maps en què hi haguessin els principals atractius turístics de les Illes així com els establiments comercials i entitats tutístiques on els visitats s’hi puguin adreçar.
  Per exemple, estaria bé posar circuits en bicicleta, excursions, activitats a platges…

 • avatar ellado

  La iniciativa que proposa sembla més orientada a promoció turística competència de Ibatur, i crec que es pot trobar aquí http://www.illesbalears.es/. TurisLAB centra més la seva activitat a reforçar la competitivitat del sector d’empreses TIC-turisme a través de R+D+i.

 • [...] asistir personalmente a la reunión, ellos nos representaron en el evento describiendo las líneas maestras de turisLAB. Es de agradecer esta iniciativa que nos da visibilidad en Europa y propicia nuevas [...]