Periodisme de proximitat 2.0: entre el paper i les TIC

Divendres dia 4 vaig participar a les Jornades de Periodisme de Proximitat 2.0 que organitzava l’Associació de Premsa Gratuïta i Premsa Digital (ACPG) al Centre de Cultura Sa Nostra a Palma.

Saül Gordillo va repassar com es pot aplicar el món 2.0 i les TIC a la premsa de proximitat. Enric Vila va repassar les relacions entre els mitjans i el poder. Jordi Font, en la línia de Gordillo sobre la premsa en el context 2.0 va remarcar el paper del periodista i la necessitat d’habilitats digitals dels redactors.

Lluís Rovira explicà l’experiència de la Revistacambrils.cat i Marcel.lí Pascual, l’experiència de Viurealspirineus.cat. El tema dels comentaris va ser un tema recurrent. Es difícil modera-los i gestionar els límits, tot i que n’hi ha molts que enriqueixen la informació també n’hi ha que l’embruten.

Entre presentació i presentació Josep Ritort, Secretari General de l’ACPG presentava aspectes de l’associació. Dos projectes que tenen en marxa són un per compartir continguts i reutilitzar-los entre mitjans associats, i un altre, una central de mitjans per poder reservar els espais de publicitat per Internet.

Aquest segon projecte em va recordar el projecte MediadCentral, una central de mitjans locals que vam dissenyar els anys 2006-2007 a la Fundació iBit gràcies al finançament del Pla de Competitivitat de la Pime i del Plan Avanza, vam poder desenvolupar en diferents fases, mòduls de “venda” de publicitat a revistes locals, a ràdios locals i a televisions locals. Quan es va posar el desenvolupament en marxa va costar implicar als mitjans locals en part a causa de la bretxa digital. Ara, més de 3 anys després sembla que seria més adient l’ús de la web per vendre els espais de publicitat dels mitjans de comunicació tradicional a través d’Internet. Però no de tots, per encara les bretxes digitals.

 

 

 

Central de Mitjans Locals de les Illes Balears

 

Concretament jo vaig participar en la darrera sessió de la jornada, juntament amb Antoni Pons, degà del Col·legi Oficial de Publicitaris i Relacions Públiques de les Illes Balears; i Gabriel Mercè, de Saveu.cat i President de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca. Tot i que Mercè ha fet un gran esforç per duu al món digital Sa Veu de Sóller, va reconèixer que la majoria de mitjans locals estan lluny de la digitalització. Aquest distanciament vers les TIC afecte tant a la conversió al món digital, amb els avantatges que pot comportar per assolir noves audiències, com a la comercialització a través d’Internet, per arribar a nous anunciants.

La meva intervenció havia de ser sobre com veia el futur dels mitjans a les Illes Balears, però em vaig centra en com m’agradaria que fossin,  molt del que vaig mencionar ja ho havien explicat i exemplificat Gordillo i Font. Si es potenciàs el potencial de l’ús de les TIC al dia a dia dels mitjans de comunicació local es podria millorar en els següents aspectes:

 

 • Distribució: arribar a gent del poble que se n’ha d’anar a viure a fora del poble, per per treball o per estudis. Si la revista només és en paper, es perden aquests lectors que estaven fidelitzats perquè no tenen accés a la publicació des de fora.

 • Investigació: connectar a través de les xarxes socials amb fonts i persones creadores d’opinió per treure nous temes i contrastar informacions i enriquir-les.

 • Participació: obrir al màxim els comentaris a la publicació digital, tot i els inconvenient de comentaris fora de lloc, perquè amb els bons comentaris es pot enriquir la informació i convidar a aportar-hi noves perspectives des de la intervenció de les audiències.

 • Comercialització: amb aplicacions com MediadCentral, els mitjans de comunicació poden donar a conèixer les seves ofertes d’espais publicitaris a agències de publicitat i anunciants més enllà del seu àmbit d’influència.

 • Treball en xarxa: utilitzar aplicacions que permetin organitzar i gestionar el treball en xarxa i el teletreball permet als treballadors i col.laboradors comunicar-se i treballar cooperativament de forma més eficient i a distància, disminuint els costos d’infrastructura.

Share

2 comments to Periodisme de proximitat 2.0: entre el paper i les TIC

 • avatar bernat

  Seria interessant tenir un estudi detallat sobre l’impacte de les TIC en els mitjans de comunicació tradicionals i poder conèixer estadístiques d’accés als mitjans digitals, quins són els preferits pels usuaris (i conèixer també quins mitjans digitals de nova creació tenen més acceptació), veure la influència que han tengut les xarxes socials en aquests mitjans, conèixer quina ha estat l’evolució de vendes de premsa escrita dels darrers deu anys (que va baixant però no ho sabem en xifres concretes)…

 • Gràcies Bernat,
  prenc nota. Si veig la possibilitat que encaixi en algun programa de finançament ho proposaré.