Ja tenim les primeres senalles d’Aforavila

A partir del passat 21 de febrer ja és públic el portal aforavila.com, el nou mercat ecològic en línia de les Illes Balears, projecte finançat pel Plan Avanza 2008 (Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç – Conselleria d’Innovació, Interior i Justícia). D’aquesta manera, Aforavila ha apropat compradors i productors que fins al moment només comercialitzaven els seus productes a mercats o botigues.

A la Fundació iBit, com a entitat coordinadora de l’execució del projecte, ja hem realitzat les primeres compres: senalles variades entregades a domicili i d’altres comandes recollides a punts de trobada. Vegeu-ne un exemple:

A més, aquesta setmana s’ha fet la presentació pública a Mallorca i Menorca, cosa que ha suposat un impuls a la difusió del portal. Així, hem passat d’una mitjana de 80 visites diàries a principi d’any a més de 700 visites en un sol dia.

Després de passar el mes de gener i febrer com a període d’assimilació, en què els usuaris productors interessats en vendre han pogut relacionar-se amb l’eina, ara ja disposam d’un ventall de productes ecològics per poder comprar. Durant aquesta fase, els venedors han rebut suport tècnic de les associacions de productors ecològics de les illes (APAEMA, APAEEF i APAEM), assessorament que s’ha complementat amb uns manuals d’ús d’aforavila.com i uns vídeotutorials. Es pot dir ara idò que, sense aquesta dinamització d’usuaris i acompanyament durant la fase posterior al desenvolupament tècnic, seria bastant difícil que aquests tipus de projectes pilot arribassin als seus beneficiaris i la societat en tragués el profit que s’espera.

El projecte de “Noves funcionalitats d’urbanitas vivint al camp” és un clar exemple d’apropament del sector primari a les TIC, mitjançant eines d’innovació tecnològica com el comerç electrònic, marketplace i la comunitat virtual. La producció ecològica és una activitat econòmica minoritària a les Illes Balears però projectes com Aforavila.com poden suposar un reforç a la seva competitivitat, ja que es dóna visibilitat als petits productors i la possibilitat d’obrir-se al mercat d’una manera gratuïta. Es tracta doncs d’una fórmula de foment del treball local, petits productors que venen directament als consumidors, amb la qual cosa es pot fer front a les agressives pràctiques competitives existents a nivell internacional fruit de la globalització.

L’administrador del portal a partir de gener de 2011 és el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE), òrgan adscrit a la Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Conselleria de Presidència. D’aquesta manera ens asseguram que el projecte queda transferit a l’entitat del sector que regula aquest tipus de producció. Per tant, atès que el projecte ha arribat a transferir-se a la societat, podem dir que estam davant un projecte exemplar, ja que malauradament molts projectes no aconsegueixen a transferir-se a la població beneficiària i es queden en l’anonimat.

Share

Comentaris tancats.