Balanç d’Aforavila, 4 mesos després

Ja fa més de quatre mesos que es va posar en marxa el portal aforavila.com amb les noves funcionalitats que milloraven la primera versió del portal i oferien nous serveis als usuaris. Així, ara ja podem fer les primeres valoracions sobre l’ús que es fa del lloc web i com ha evolucionat fins ara.

Per una banda, ens trobam que el portal compta amb 934 usuaris respecte als 700 usuaris que tenia en el moment de fer la migració d’usuaris, de l’anterior pàgina a la nova. El nombre de compres realitzades des de la posada en marxa i el nombre de productes que es venen per aforavila.com han augmentat també considerablement, de tal manera que, en aquests moments hi ha 94 vendes i 819 productes oferits. El que s’ha pogut comprovar també és que els venedors que més temps han destinat a gestionar els seus productes a aforavila.com (descripcions, fotografies, flexibilitat en les modalitats de pagament i entrega), són aquells que més compres han rebut durant aquests quatre mesos. D’aquí es pot treure la conclusió que, si es pren el portal aforavila com un canal més de comercialització amb un seguiment actiu, el retorn tard o d’hora arriba. Per contra, si es pren el portal com un lloc més per tenir visibilitat a la xarxa, llavors difícilment el venedor vegi resultats econòmicament positius.

Per altra banda, destaca l’ús divulgatiu de la secció de la comunitat o fòrum, on els usuaris poden intercanviar coneixements relacionats amb l’agricultura ecològica. Fins al moment hi ha hagut 202 intervencions al fòrum i 14.850 lectures, la qual cosa fa suposar que aquest punt d’encontre té una utilitat considerable per tots els interessats en la producció ecològica. Així, hi ha un total de 43 fils de discussió oberts amb temàtiques tan diverses com l’apicultura o les varietats locals.

Altres dades es mantenen estables com el nombre de venedors que es troba en 25, la mitjana de pàgines per visita de 6,80, el temps en el lloc web amb 5 minuts i el 60% de percentatge de noves visites.

En definitiva, les xifres deixen veure una tendència a l’alça en els consumidors de productes ecològics i la compra electrònica. Segons dades del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, la despesa en aliments ecològics ha augmentat el 2010 un 62%, fins a 19,4 euros per càpita, enfront dels gairebé 12 euros que es van gastar el 2007. Si a això hi afegim el fet que el ventall de productes que es comercialitzen per internet també s’ha ampliat respecte als articles més tradicionals com els bitllets d’avió, la reserva d’espectacles o d’allotjament, podem deduir que la demanda de productes ecològics en línia també tendirà a l’alça.

Mercat ecològic de Palma

Aforavila.com és un exemple de projecte pilot que manté el seu ús gràcies a la implicació dels usuaris. La Fundació iBit dóna suport a la difusió del portal per tal de poder estendre el projecte a altres comunitats autònomes. Així, el proper 20 de juliol aforavila.com es presentarà a Barcelona a la jornada puntXpunt “Oportunitats i eines d’Internet aplicades a l’agricultura ecològica”, organitzada per la Fundació Domini.cat. Serà una oportunitat per divulgar l’experiència de l’iBit en TIC i el sector primari, per tal que altres emprenedors puguin adaptar la iniciativa al seu mateix negoci.

Pel desenvolupament d’aquesta aplicació es compta amb la implicació de la Direcció General d’Agricultura i Pesca i el CBPAE (Consell Balear de Productors d’Agricultura Ecològica), que actualment administra el portal. El finançament prové de fons del Plan Avanza, del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio i de la Direcció General de Tecnologies i Comunicacions de la Conselleria d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears.


Share

Comentaris tancats.