Parlant de dades i d’oportunitats de negoci envers les TIC a Ib3 ràdio.

El passat dijous a les 11 del matí, na Melissa del Cerro, en Jordi Morell i jo mateixa vam participar al programa d’IB3 ràdio “Al dia” per parlar sobre TIC i pimes. A la tertúlia també va participar-hi en Marco Táboas, així com representants d’empreses que han resultat casos d’èxit en l’ús de TIC en les estratègies del seu negoci.

Començam parlant de dades per concloure el que venim dient des de fa un temps: les pimes de les Balears disposen de l’equipament necessari per tal de poder fer un bon ús del què les TIC posen al seu  abast. Segons les darreres dades de l’INE, el 98.4% de les empreses de les illes tenen ordinador i el 96.4%, connexió a Internet. Si ens fixem, però, en les de menys de 10 treballadors, que a Balears suposen més del 95% de les empreses, trobem que tenen ordinador el 72,2% i connexió a Internet el 68%, ambdues xifres per damunt de la mitjana nacional. Però, això sí, tot i estar ben equipada, els usos de les TIC que fa la pime balear són millorables.

Parlam també de les reticències de les pimes balears a implantar les TIC als seus negocis, parlam per tant de fractura digital, de manca d’alfabetització, de manca de temps, de formació, … estam tots d’acord, falta perdre la por, com ha dit en Marco Táboas. Per això, des de l’OBSI i des de sodiLAB s’està fent feina justament en aquest sentit; el primer, esbrinant on estan aquestes fractures i reticències, mentre el segon impulsa projectes per tal de donar resposta a aquestes pors i mancances i així augmentar la competitivitat de les nostres empreses.

També hem tengut temps per parlar de programari lliure. Na Melissa ha posat damunt la taula l’alternativa al software privatiu, en parlar de reducció de costos en la implantació de TIC al negoci. Sovint es parla de la gran inversió que suposa la implantació de TIC al negoci però s’han de tenir en compte les alternatives lliures per estalviar en llicències.

Parlam de la importància de la formació, aquesta és bàsica a l’hora de fer un bon un ús de les TIC. Tota la taula convenim en aquest aspecte, i per això, parlam d’opcions presencials i no presencials de formació per a pimes, com la que hi ha en marxa des de l’iBit sobre l’eina ERP, a través de programaribit.

En Jordi posa l’accent legal en tot aquest tema i adverteix: fer les coses ben fetes no és més car i hi ha un mínims legals que s’han de complir a l’hora de manejar un espai web o una xarxa social. De les xarxes socials, en Jordi també aconsella que cal saber què es vol comunicar i com es vol fer abans de decidir a quina xarxa s’hauria d’unir cada empresa.

 

 

 

 

Share

Comentaris tancats.