Entrevista a Llorenç Valverde sobre alfabetització digital

Llorenç Valverde

Llorenç Valverde

Arran dels cursos d’alfabetització digital del passat any 2011 i l’acte d’entrega dels diplomes als alumnes celebrat el 20 de desembre, es va convidar a Llorenç Valverde, Vicerector de Tecnologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), per tal que ens fes una exposió sobre el paper de l’alfabetització digital i la seva importància en la societat actual. Fundació iBit va aprofitar l’ocasió per entrevistar-lo.

1. Segons dades de la ibitàcola 8 “TIC i ciutadans” (dades 2010), només un 4,9% de la població rep formació en TIC. Entre els motius més esmentats destaca la manca d’interés. Per què considerau continua aquesta manca d’interés en un context cada vegada més tecnològic?
Poden haver moltes causes, però la primera que hem de tenir en compte és que jo mateix no tens interés en rebre formació en TIC perquè ja hi estic format… Escolta la resposta en àudio.

2. Quines accions s’haurien d’emprendre per lluitar contra aquesta manca d’interès, de temps o visió d’utlilitat i avantatges de les TIC perquè els ciutadans guanyin confiança en les TIC?
Hi ha accions motivadores indirectes que a vegades són més importants que les directes. Com a exemple, destacaria el cas del poble de Jun, Granada,… Escolta la resposta en àudio.

3. Quina creu que és la relació entre el grau de desenvolupament econòmic d’un país i la seva escletxa digital?
Estic completament convençut que no hi ha escletxa digital sinó el que hi ha és escletxa socio-econòmica i lúnic que fa la digital és aflorar l’econòmica… Escolta la resposta en àudio.

4. Quin paper creu que tenen les xarxes socials en la lluita contra l’analfabetisme digital?
És una de les accions motivadores. És l’excusa i una de les coses en què li pots trobar utilitat… Escolta la resposta en àudio.

Llorenç Valverde (Felanitx, 1953). És doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i actualment catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial a la Universitat de les Illes Balears (UIB), encara que des de gener de 2006 fa de Vicerector de Tecnologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). El 1985 va obtenir el Premi Barcelona per a Estudis i Investigacions en Ciència Cognitiva i Lògica, mentre era professor a la Universitat Politècnica de Catalunya, de la qual arribà a ser catedràtic el 1988. Ha fet diverses estades de recerca a Universitats i centres d’Europa i dels Estats Units. És autor de nombrosos articles científics i editor de diversos llibres publicats per prestigioses editorials especialitzades. Va ser el padrí de Vint G. Cerf, un dels creadors del protocol TCP/IP en el qual es basa Internet, en la seva investidura (1998) com a doctor honoris causa per la UIB. Ha estat assessor de noves tecnologies i Societat de la Informació del Consell de Mallorca i director de l’equip encarregat pel Consell de Mallorca d’elaborar el Pla Estratègic per la Incorporació de Mallorca a la Societat de la Informació i del Coneixement (2001-2004). Ha format part del comitè d’experts que va elaborar el Llibre Verd de la Societat del Coneixement per al Govern de les Illes Balears i assessor informàtic del Parlament de les Illes Balears entre 1998 i 2010.

Share

Comentaris tancats.