De la ‘fracturació’ electrònica a la ‘facturació’ electrònica real

Imaginem l’estrambòtica situació d’una persona que vol parlar per mòbil amb un amic, i després de trucar i comprobar que el nombre marcat no respon rep un SMS de la seva pròpia operadora de telefonia que diu: ‘Vostè està intentant contactar un número d’una altra companyia, convenci a la persona titular del número marcat de deixar la seva companyia actual i passar a formar part de la nostra … així podran comunicar-se …‘.

Una cosa semblant està passant actualment amb les anomenades ‘plataformes de facturació electrònica’ de companyies que no permeten als seus usuaris rebre/enviar factures electròniques als clients que estan emprant altres plataformes. Conclusió: aquesta situació no permet que l’adopció de la factura electrònica sigui a dia d’avui una realitat a gran escala (no seria l’únic motiu, però sens dubte dels més importants).

El model actual de la facturació electrònica, basat en acaparar clients i ‘tancar-los’ dins una plataforma fragmenta el mercat i provoca l’aparició de monopolis, fa falta doncs certa regulació per part d’institucions competents. Aquesta realitat, segons els experts, canviarà quan surti una normativa europea que obligui a les plataformes de facturació a una apertura que permeti la recepció/enviament de factures d’usuaris que estan amb altres plataformes. És a dir, que obligui a la interoperabilitat. Hi ha bastant de camí a recórrer, mentrestant s’hauran de seguir enviant factures en paper … especialment en l’àmbit de les pimes, sector en el qual aquesta situació no fa sinó complicar encara més l’adopció de la factura electrònica.

La interoperabilitat permetrà precisament defragmentar el mercat i crear més oportunitats de negoci per a totes les empreses i entitats involucrades dins aquest sector, amb la conseqüent creació de nous llocs de feina basats en noves tecnologies, si es produeix una ‘apagada analògica’ en l’ús de factures en paper i una explosió de factures electròniques: fabricants de software, clients i proveïdors, administracions públiques, …

I per dur a terme aquesta interoperabilitat cal tenir present que una de les pedres angulars és tenir un format XML de factura comú. Ja en tenim un d’àmbit nacional, facturae, amb unes extensions de factura per a la indústria turística creades per turisLAB, empreses de turisTEC, Sa Nostra i el CCI-Comité de Cooperació Interbancària, i reconegudes per l’Agència Tributària com a conjunt normalitzat. Sense oblidar que des de fa uns mesos l’Agència Tributària està treballant en el nou esborrany de Facturae 4.0 basat en UBL per avançar cap a la convergència europea de formats de factura electrònica.

Share

Comentaris tancats.