Experiències amb els webmails

El correu electrònic avui en dia és una eina de treball vital per a la majoria de les persones. A més hem d’afegir el fet de la facilitat d’accés a Internet des de qualsevol lloc gràcies a l’abaratiment de les comunicacions i a l’auge de les aplicacions i prestacions per a mòbils, la qual cosa provoca que ja pràcticament tots els treballadors tenguin la necessitat d’accedir al correu, ja sigui de forma habitual, o tan sols puntual.
logo webmailAquesta situació ens obliga per tant als administradors del SI a millorar els serveis que oferim, i al mateix temps adaptar-los a les necessitats i condicions d’accés personalitzades. Cada persona és un món amb les seves particularitats. Es pot accedir des de diferents mòbils (de diferent generació, pantalla, teclat, …), tablets, ordenadors portàtils, ordenadors fixos, …; les connexions poden ser lentes, ràpides, de quota fixa o de pagament per transferència consumida, des de Wifis privades o públiques, des de LAN, … Per tant, cada moment necessita un accés diferent al correu. De la comoditat del client gestor de correu del PC de l’oficina a l’accés puntual, però sempre pot ser amb la necessitat de poder accedir a correus vists des d’altres ubicacions.

Amb tots aquests escenaris trobam l’eina dels webmails, que ens ajuden a simplificar aquesta tasca. En funcionar baix un entorn web estàndard ens permet l’accés sense problemes des d’Internet (inclòs a connexions limitades en navegació (cas de ports inaccessibles)), i en funcionar amb el protocol IMAP en poder treballar directament amb el servidor, i poder disposar de mails antics, i/o no afectar la lectura web a l’estat del nostre client de correu. Ara bé, aquests webmails convé adaptar-los i optimitzar-los al màxim per a les particularitats dels nostres treballadors.
Així, és important incloure al webmail funcionalitats com les quotes de disc, una presentació gràfica adequada al client i al moment, velocitat, accessibilitat, facilitat d’ús, seguretat, filtres antivirus i antispam, regles personalitzades, … A la Fundació iBit sempre hem intentat treballar amb les solucions de codi obert disponibles. En aquest camp hem tengut molta de sort, ja que les aplicacions disponibles són moltes i bones. Les que hem utilitzat amb major intensitat són: l’SquirrelMail, el RoundCube i el Horde. Les tres ens permeten modificar tota la parametrització per ajustar-nos al màxim als casos anteriorment descrits, ja sigui a base de plugins, nous templates, aplicacions de tercers o adaptacions pròpies. Cada un d’ells ens ha aportat els seus beneficis. De l’SquirrelMail cal destacar la fiabilitat i velocitat; del Horde la possibilitat d’ampliar les prestacions al tipus de “groupware”; i del RoundCube un excelent disseny i presentació i utilitats semblants a la d’un client de correu.
En futurs posts intentarem ampliar les nostres experiències en cada un d’ells, i les seves possibilitats.

Share

Comentaris tancats.