GestOli: Entrevista a Margalida Morey

Margalida Morey és enginyera agrònoma per la Universitat de Lleida, i  tècnica d’ADV (Associació de Defensa Vegetal) Serra de Tramuntana, de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller, des d’on fan servir el programa GestOli, una aplicació informàtica creada amb l’objectiu d’incorporar les tecnologies de la informació i de la comunicació a la gestió de la comptabilitat i de la traçabilitat en el sector de l’oli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a què us serveix l’aplicació GestOli?

Bàsicament és per dur la traçabilitat de tot l’oli. I clar, serveix molt a la Denominació d’Origen Oli de Mallorca per dur tot el control. A nosaltres (Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller) també ens serveix per dur tota la traçabilitat. I finalment per al client, GestOli dóna l’opció de mirar el codi de cada envàs d’oli i comprovar amb l’aplicació tot el procés que ha seguit aquell oli fins arribar a les seves mans.

 Quines millores heu notat o en que us ha facilitat la feina?

La veritat és que GestOli ens ha facilitat molt la feina, ja que abans havíem de dur tot el tema amb llibres; tant de l’entrada de l’oli, com del llibre d’existències, i suposava tota una paperassa que ara ens estem evitant. A més a més, el programa també facilita moltes més coses, com en el cas del pagès, que abans feia servir llibres i ara simplement ve amb la targeta.

Quines dificultats vau tenir per incorporar l’eina al vostre dia a dia?

Primer de tot, va ser necessari que el personal de la cooperativa s’adaptàs a aquesta millora. Va ser necessària la formació i disposar d’un manual per explicar a tots els que feim feina aquí com s’havia de posar a la pràctica aquest sistema.

Què opinau de l’administració electrònica?

Ha estat un gran avenç, ja que, per una banda el pagès, que abans havia de dur una cartilla i fer les seves anotacions a mà, ara pot estalviar en recursos humans i en material. Amb el que suposa una gran millora.

Per a què és important aquest sistema de control de Denominació d’Origen?

Primer de tot el sistema de control de DO és molt important ja que a mesura que anam avançant les coses s’ha de dur un control sanitari molt exigent, i a mesura que més se sap, més s’ha de controlar tot això. Per altra banda les característiques de l’oli de Mallorca fa necessari que s’hagin de complir unes característiques bastant exigents, tant fisicoquímiques com organolèptiques. Una de les fisicoquímiques més importants és l’acidesa que sempre ha estat entre 0,1 i 0,7. I per altra banda, una de les característiques organolèptiques més importants és el fruitat.

Share

Comentaris tancats.